Plannen ERTMS goed ontvangen door Tweede Kamer

14-11-2016
1912 keer bekeken

Donderdag 10 november 2016 heeft de vaste commissie voor Infrastructuur en Milieu van de Tweede Kamer over ERTMS gesproken met staatssecretaris Dijksma in een algemeen overleg (AO).

Op de agenda stonden onder andere de uitrolstrategie, de vijfde voortgangsrapportage en de stand van zaken van de aanbesteding- en contracteringstrategie. Met name de uitrolstrategie was onderwerp van gesprek, waarbij de staatssecretaris de zorgvuldige en integrale afweging die de basis vormt van de uitrolstrategie benadrukte. Dit werd door de Kamerleden herkend, waardoor het overleg positief en soepel verliep. Daarmee is een belangrijke stap genomen op weg naar de aanstaande programmabeslissing.

De aandacht van de Kamerleden ging uit naar het tempo waarmee ERTMS aanbesteed en uitgerold kan worden. Men hoopt dat er nog tijdwinst te behalen is, zodat sneller van de voordelen van ERTMS gebruik kan worden gemaakt. Ook benadrukten Kamerleden de belangrijke rol van overkoepelende systeemintegratie en het belang van nationale en internationale interoperabiliteit. Met de uitrolstrategie zullen een aantal minder belangrijke lijnen worden verschoven in de tijd, waardoor drukkere lijnen met een betere kosten-batenscore eerder kunnen worden voorzien van ERTMS. Kamerlid Betty de Boer benadrukte dat dit helaas ook ten koste is gegaan van een aantal lijnen die minder goed scoren, bijvoorbeeld Utrecht-Arnhem. Staatssecretaris Dijksma lichtte toe deze lijn ook belangrijk te vinden, maar vast te willen houden aan de zorgvuldige afwegingen die zijn gemaakt bij het tot stand komen van de uitrolstrategie.

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen