Network Rail en ProRail starten strategische samenwerking innovatie in digitale rail technologie

19-02-2016
514 keer bekeken

Network Rail en ProRail zijn een strategische samenwerking gestart om de volgende generatie treinbeveiliging en -beïnvloeding te helpen ontwikkelen. Dit betekent dat de twee organisaties zich committeren aan het delen van kennis en het samenwerken op research & development op dit gebied.

Het doel is om de volgende generatie ERTMS (level 2+ en level 3) zo snel als mogelijk beproefd en beschikbaar te krijgen. Onderdeel van de samenwerking is een operationele test met ERTMS level 3 op test-spoor in Engeland in de komende jaren. Bij ERTMS level 3 geeft de trein zelf aan waar hij zich bevindt – in plaats van detectie in het spoor zelf – wat voordelen heeft voor capaciteit, betrouwbaarheid, kosten en de migratie naar ERTMS.

Martin Arter, Programme Development Director van het Digital Railway Programma van Network Rail geeft aan: ‘Het omarmen van moderne digitale technologie is essentieel voor de spoorwegsector. De huidige technologie beperkt ons in de mogelijkheden om meer treinen, betere verbindingen en een grotere betrouwbaarheid te realiseren. Onze ontwikkelsnelheid zal daarom omhoog moeten. Door samen te werken willen we als UK en Nederland de meeste waarde uit de digitale revolutie halen die het spoor gaat doormaken en geven we de agenda van de toekomst zelf vorm.’ Chris Verstegen, Manager Innovatie & Ontwikkeling bij ProRail, vult aan: ‘We kunnen de enorme potentie van digitale technologie alleen benutten als we samen met leveranciers een ‘from talking to testing’ beweging kunnen maken. De technologie ligt al lang op de tekentafel, we moeten het nu in praktijk gaan brengen. De samenwerking met het Digital Railway programma en andere internationale partners is essentieel voor de slagkracht om nieuwe technologie te beproeven en vervolgens tot standaarden te brengen die we binnen Europa kunnen toepassen.’

Volgens Wim Fabries, programmadirecteur ERTMS, past de samenwerking tussen Network Rail en ProRail goed op het ERTMS programma in Nederland. ‘Het programma ERTMS richt zich op het realiseren van de nieuwe beveiligingstechnologie ERTMS op een aantal belangrijke trajecten in de brede Randstad in Nederland. In Nederland is er gekozen om ERTMS level 2 uit te rollen, omdat dit beproefde technologie is en de benodigde capaciteitsverbetering biedt. Voor level 3 is de verwachting dat dit niet vóór 2025 beproefde technologie is, zoals ook in de Voorkeursbeslissing uit begin 2014 is gemeld. Het programma heeft tegelijkertijd als doel om de ogen open te houden voor nieuwe technologische ontwikkelingen en vindt deze samenwerking dan ook een goede zaak.

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen