SimulaTour geeft machinisten beeld van ERTMS

28-06-2022

Een team van NS gaat langs de standplaatsen en kantoren om collega’s kennis te laten maken met ERTMS. Onder de naam ‘SimulaTour’ wordt een treinsimulator ingezet om een idee te geven van hoe het is om met ERTMS te rijden.

Soort bericht

Achtergrond

Producten

Simulaties

Groepen

NS

Een team van NS gaat langs de standplaatsen en kantoren om collega’s kennis te laten maken met ERTMS. Onder de naam ‘SimulaTour’ wordt een treinsimulator ingezet om een idee te geven van hoe het is om met ERTMS te rijden. 

De aanleiding voor NS om met deze tour te starten, is het ervaringsrijden dat eind 2023 gaat beginnen. Dan krijgen machinisten een ERTMS-opleiding gevolgd door ervaringsritten over de lijnen Lelystad-Zwolle en Amsterdam-Utrecht, baanvakken waar nu al ERTMS ligt. Sjoerd van Dijk is als expert-machinist betrokken bij de implementatie van ERTMS bij NS. Samen met een groep machinisten geeft hij uitleg aan collega’s bij de simulator. Ze richten zich het meest op machinisten, maar ook collega’s uit andere functies komen langs: “Veel collega’s grijpen hun kans om eens een trein te besturen, maar de meesten zijn machinist. Ze zijn vaak enthousiast zodra ze hebben gereden. Ze ontdekken dat het rijden niet per sé verandert, maar dat de informatie die ze nodig hebben voor hun werk op een andere manier binnenkomt. In plaats van de borden en seinen buiten, krijgen ze nu de informatie vanaf een digitaal scherm dat is geïntegreerd in de stuurtafel.”

Zwaaien naar tegemoetkomende trein

De Simulator staat inmiddels ook breder in de belangstelling. NS heeft veel nieuwe machinisten nodig en heeft een wervingscampagne opgezet die langs de stations gaat. Ook toekomstige machinisten kunnen op die manier kennis maken het vak. Er wordt voor de gelegenheid in de simulator een stuurtafel gebruikt van de nieuwste intercity: de Intercity Nieuw Generatie (ICNG). Sjoerd: “De belevenis in de simulator is zo realistisch dat je het gevoel hebt dat je een echte trein aan het besturen bent. Er zijn zelfs machinisten die zwaaien naar een tegemoetkomende trein, iets wat we in het echt ook doen. Je kunt de weersomstandigheden simuleren, er kan een vertraagde trein voor je rijden. Allemaal dingen die in het echt ook gebeuren.”

Wie eens de SimulaTour van dichtbij wil bekijken kan op de volgende data op de stations terecht:

Datum

Station

 

 

Zaterdag 2 juli

Rotterdam Centraal

Zondag 3 juli

Rotterdam Centraal

Vrijdag 8 juli

Eindhoven Centraal

Afbeeldingen

Cookie-instellingen