Eerste dag simuleren met SIGMAT 2 geslaagd

28-02-2024

Op 22 februari vond het eerste proefbedrijf met de nieuwe simulator SIGMAT 2 plaats. De nadruk lag op de vraag: hoe richt je een simulatiedag met SIGMAT 2 in zodat je er zoveel mogelijk van leert? Daarvoor gingen treindienstleiders en machinisten samen achter de knoppen zitten.

Soort bericht

Nieuws

Producten

Gebruikersprocessen
Operationele regels
Simulaties

Groepen

OKE

Met simulatie halen ProRail, NS en het Operationeel Kenniscentrum ERTMS (OKE) de ERTMS-treindienst van de toekomst alvast naar het heden. Daar zijn twee belangrijke redenen voor. De gebruikers kunnen alvast kennismaken met de toekomstige praktijk en alles wat daarbij komt kijken. Verder sporen we in een vroeg stadium verbeteringen in het ontwerp opsporen en goede werkinstructies maken. Met de nieuwe simulator SIGMAT 2 is dat allemaal mogelijk.

Op 22 februari vond het eerste proefbedrijf met de simulator plaats. De nadruk lag op de vraag: hoe richt je een simulatiedag met SIGMAT 2 in zodat je er zoveel mogelijk van leert? Daarvoor gingen treindienstleiders en machinisten samen achter de knoppen zitten.

SIGMAT 2 is een uitgebreide versie van de eerste SIGMAT-simulator. Ook in SIGMAT 2 voeren treindienstleider en machinist samen een scenario uit. Het grote verschil is dat scenario’s in de eerste versie bestonden uit een enkel gebruikersproces. In SIGMAT 2 zijn verschillende gebruikersprocessen ‘aan elkaar geknoopt’. Deze scenario’s zijn realistischer en sluiten beter aan bij de praktijk. Daardoor levert SIGMAT 2  andere inzichten op de eerste versie.

Werken op de Hanzelijn

Op de eerste simulatiedag speelden de scenario’s zich af op een uitgebreide versie van de Hanzelijn. Die is representatief voor veel locaties in Nederland zoals bijvoorbeeld de Noordelijke Lijnen. Een belangrijke verbetering is dat er nu een permanente opstelling is voor SIGMAT op de vierde verdieping van HGB 2 (Tulpenburg). De ruimtes voor de treindienstleider en machinist zijn, net als in de werkelijkheid, fysiek van elkaar gescheiden.

De eerste dag leverde veel bruikbare feedback op: verbetervoorstellen voor de scenario’s en voor de benodigde tekst en uitleg bij de beginsituatie. 18 maart is er nog een proefbedrijf en dan gaan de analyses echt van start!

Impressie van het proefbedrijf

Voor OKE Flits is er een video gemaakt om een impressie te geven van het verloop. Die is hieronder te zien:

 

Afbeeldingen

Cookie-instellingen