Hulpmiddel rangeren

Met ERTMS Level 2 verdwijnen de seinen langs het spoor. Dat heeft invloed op de manier van rangeren. De Programmadirectie ERTMS onderzoekt drie mogelijke hulpmiddelen voor rangeren onder ERTMS.

Rangeren is het met een lage snelheid verplaatsen van spoorwegmaterieel met rangeerlocomotieven. Rangeren kan met radiobesturing op afstand of door geduwd rangeren, waarbij de locomotieven de treinstellen op hun plaats duwt.

Waarom is een hulpmiddel voor rangeren nodig?

Onder het bestaande ATB is er geen treindienstleider die instructies doorgeeft in ongecontroleerde gebieden. Als een trein gerangeerd wordt, doet de machinist dat dan op basis van de seinen op het emplacement.

Met rangeren onder ERTMS, geeft de boordcomputer geen informatie over hoe de machinist de trein moet besturen. Omdat met ERTMS Level 2 de seinen langs het spoor verdwijnen, kan de machinist ook die niet gebruiken. Om toch veilig te kunnen rangeren is een hulpmiddel nodig.

Hulpmiddel rangeren

Veilig rangeren onder ERTMS Level 2 zonder seinen langs het spoor is een uitdaging. Vanuit Europa is er nog geen geharmoniseerde oplossing. De Programmadirectie ERTMS onderzocht samen met vervoerders drie opties voor een hulpmiddel. De keuze is gevallen op een vast sein.

Vast sein

Rangeren onder ERTMS kan met een vast sein bij een Stop Marker Bord (SMB). De machinist of rangeerder kan van dit vaste sein informatie aflezen.

 

Alternatieve opties

Naast het vaste sein onderzochten we de mogelijkheden voor een mobiel sein en een mobiele app.

Mobiel sein

Het prototype van een mobiel sein is een klein kastje dat je aan het harnas van de radiobediening vastmaakt. De rangeermachinist draagt het mobiele sein dus bij zich. De machinist kan via een scherm op het kastje de geplande rijweg en de vrijgave van de rangeerbeweging tot het eerstvolgende SMB zien.

Mobiele app

Een applicatie op een telefoon of tablet is een volledig digitale oplossing. De machinist leest via het scherm de informatie af. Het verschil met een mobiel sein, is dat de mobiele applicatie een interface met meer mogelijkheden heeft.

Cookie-instellingen